Artist statement

Erosie. Vergankelijkheid. De tand des tijds. De zichtbare verweerdheid en slijtage van de natuur en onze omgeving heb ik altijd al mooi en fascinerend gevonden.

Tientallen jaren geleden fotografeerde ik tijdens mijn reizen al voornamelijk oude mensen met karakteristieke gezichten, vervallen gebouwen en verweerde elementen in de natuur.

Ook de authentiekere en minder aangeharkte omgevingen waarin ik mij bevond in de ruim 25 jaar dat ik in Azië en Australië woonde, hebben een invloed op mijn werk.

Geïnspireerd door al deze ruigheid en grilligheid creëer ik robuuste objecten van klei. Ik werk intuïtief, zonder vaststaand doel. Wat er precies ontstaat is vaak ook een verrassing voor mezelf. Al experimenterend is er een eigen, unieke en herkenbare stijl ontstaan.

Geen gladde, gepolijste werken met symmetrische vormen, maar organische keramieken objecten met natuurlijke, aardse kleuren en ruwe, poreuze structuren. Elk werk is compleet uniek.

Ik werk met chamotteklei die ik eerst met de hand en later met boetseergereedschap, oxides en soms met bodystain en glazuur verder bewerk. Mijn werken hebben vaak meerdere lagen nodig en worden een aantal keer gestookt in de keramiekoven om het gewenste verweerde effect te krijgen.

Mijn huidige werk is onderverdeeld in 4 thema’s: vrije vormen en sculpturen, siervazen en potten, decoratieve vissen en keramieken lampen.

< Terug naar de Homepagina of naar Wie is Menno Berndsen